Wino Czerwone

Wina czerwone powstają z odmian winogron o granatowym, a nawet czarnym kolorze skórki. Większość odmian stosowanych szczepów winogron charakteryzuje się jednak bezbarwnym miąższem, a kolor pozyskiwanego z nich wina wynika z antocyjanów (barwników pochodzących ze skórek), uwalnianych w trakcie procesu maceracji. Istnieją jednak odmiany o tak wysokim stężeniu barwników w samym miąższu, że nie są wymagane żadne dodatkowe zabiegi, celem produkcji wina czerwonego bądź różowego. Chodzi oczywiście o saperawi, alicante oraz aramon.

            Wino czerwone wytrawne jest najczęstszym wyborem na świecie. Klasyczne Burgundy, Bordeaux, Barbarbesco (rodańskie), jak i australijskie Toskany i Syrahy są winami wytrawnymi. Grzechem byłoby nie wspomnieć o niezwykle ciekawym czerwonym winie argentyńskim, a mianowicie Malbeki. Jeżeli poszukujesz wsparcia i porady specjalistów – skontaktuj się z nami, a uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

UWAGA: Klasyczne wino czerwone wytrawne charakteryzuje się cierpkością, ale także powoduje wrażenie suchości na języku (zasługa dużej ilości tanin), rzadziej występuje też goryczka.

Aktywne filtry:

Twój koszyk jest pusty. Przejdź do strony głównej.