Wino Białe

Gatunków i typów wina jest wiele, jednak zdecydowana większość win dostępnych na rynku, to wina wytrawne. Ciekawostką jest fakt, że mimo wszystko, do tej pory nie została sformułowana jednoznaczna definicja wina wytrawnego. Właśnie z tego powodu niewtajemniczone osoby mają problem w jednoznacznym określeniem z jakim winem mają do czynienia. Oczywiście, cena nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia, znajdziemy je zarówno na półce z „tanimi” i „drogimi” winami. Nawet sama etykieta często może wprowadzić w błąd.

            Wino białe wytrawne (generalnie wina wytrawne) powinny posiadać odczuwalną kwasowość (inaczej cierpkość) oraz sprawić poczucie suchości w ustach (co jest zasługą dużej ilości taniny), której towarzyszy czasem poczucie goryczy. Taka teoria, bowiem ileż razy zdarzało się sięgnąć po wino „wytrawne” (wedle etykiety), które okazywało się wyjątkowo łagodne i nawet lekko słodkawe. Wynika to właśnie z niejednoznacznej definicji.  Wino wytrawne określane jest  wyłącznie według zawartości cukru, a nie bierze się pod uwagę innych parametrów jakimi charakteryzuje się dany trunek.  

Aktywne filtry:

-