Brancaia s.a.r.l.

W 1981 roku para Szwajcarów - Brigitte i Bruno Widmer zakochali się w opuszczonej posiadłości Brancaia (Castellina in Chianti) we Włoszech. Nie myśląc długo postanowili ją zakupić i uprawiać winną latorośl, jak sami mówią była to miłość od pierwszego wejrzenia. Zaledwie dwa lata później Brancaia zajęła pierwsze miejsce w ważnej degustacji Chianti Classico, a następnie szybko zyskała międzynarodowe uznanie. Obecnie córka założycieli, Barbara, która jest z zawodu enologiem odpowiada za produkcję wina i wszystkie 3 winnice. Filozofia winnicy Brancaia to osiągnięcie bezkompromisowej jakości i maksymalnej przyjemności picia dla miłośników wina. Co ciekawe winnica produkuje tak zwane „Supertoskany” – Il Blu, Iltraię oraz Tre, które fanom tych win przyspieszają bicie serca. Pojęcie to rozwinęło się od lat 60 XX kiedy to włoscy winiarze postanowili produkować wina ze szczepów międzynarodowych, szczególnie bordoskich, jednak nie pozwalały im na to prawa apelacyjne, zmuszając do oznakowania jako wina stołowe. Jednak chcąc odróżnić te perełki winiarskie szybko zaczęto nazywać je mianem supertoskanów.

https://www.youtube.com/watch?v=X3HBvZRc6KU&t=1s

Twój koszyk jest pusty. Przejdź do strony głównej.