Azienda Agricola Giacomo Fenocchio

Rodzina Fenocchio już od pięciu pokoleń nieprzerwanie produkuje wino od 1894 roku ze swoich gospodarstw w Monforte d'Alba. Większość produkcji sprzedawano lokalnie do lat 60 XX wieku, kiedy to ambitny i energiczny Giacomo Fenocchio przejął posiadłość. Aby wytwarzać jak najlepsze wina w całym Barolo zakupił najlepsze parcele w Cannubi i pobliskim Castellero, ale zawsze skupiał się na tym, co lubił nazywać sercem regionu Barolo, czyli Bussią. Po Giacomo obowiązki przejął jego syn - Claudio, który nigdy nie zboczył z tradycyjnej ścieżki produkcji tego wyjątkowego wina. Klasyczne techniki  stylu obejmują ekologiczną uprawę, z długą fermentacją na skórkach i dojrzewaniem tylko w dużych beczkach z dębu słowiańskiego. Dzisiaj wina Claudio wykazują poziom ekspresji terroir, który znajduje się tylko na najwyższym szczeblu producentów do któreg z pewnością zalicza się winnica Fenocchio.

https://www.youtube.com/watch?v=Kx0NbtWRQsU&t=1s

Twój koszyk jest pusty. Przejdź do strony głównej.